Toimistossa musisoidaan verkkoväen(kin) iloksi

Miten mainio idea kutsua toimistolle taitavia uuden polven muusikoita ja taltioida pienimuotoiset konsertit koko maailman iloksi! Kyse on marraskuussa 2007 perustetun NPR Music -mediayrityksen Tiny Desk Concerts -palvelusta, jonka ansiosta toimistossa (ja verkossa!) nautitaan harva se päivä hyvästä musiikista. Tyylilajien kirjo on komea: bluesia, rokkia, soulia, folkia, post-grungea, countrya, jazzia… Mukana on myös klassisen musiikin mestareita.

NPR Music on osa Yhdysvalloissa toimivaa julkisen palvelun NPR-yleisradioyhtiötä, jonka juuret juontavat suurelle yleisölle suunnatun radiotoiminnan alkuaikoihin, 1920-luvulle. Se myös selittää taltioiden laadun, sillä yritys kertoo panostavansa digitaalisten palveluiden kehittämiseen.

Yleisön kannalta olennaista on se, että toimistoon kutsutut muusikot edustavat valtavirran ulkopuolista joukkoa. Juuri se tekee konserteista kiinnostavia. Miten virkistävää onkaan kuulla muutakin kuin pelkkää listahittituubaa. Ja kyllä, tämän voi lukea tuohtumuksena suomalaisia, eritoten kaupallisia radiokanavia kohtaan. Että niiden musiikillinen anti onkin nykyään tylsää ja yksitoikkoista.

Löysin toimistokonsertit runsas vuosi sitten etsiessäni Jakob Dylanin videoita. Olin tykästynyt hänen huhtikuussa 2010 julkaistuun levyynsä Women + Country ja päätin esitellä kuuluisan isän lahjakkaan pojan tuotantoa Lepiksen ideoimassa Sunday Classic -sarjassa.


Olisi nastaa, jos Suomessakin polkaistaisiin käyntiin Tiny Desk Concerts -palvelun kaltainen toiminta. Toki menneiden vuosien erilaisia konsertteja voi katsella esimerkiksi Yleisradion Elävässä arkistossa, mutta suurin osa niissä esiintyvistä artisteista ja bändeistä edustaa tuttua valtavirtaa, eivätkä taltioinnit tarjoa yhtä intiimiä ja tässä hetkessä -tunnelmaa kuin NPR Musicin järjestämät toimistokonsertit tai syyskuussa esittelemäni Live From Daryl´s House.

Minusta on yllättävää, miten lepsusti suomalaiset muusikot ovat tekemisissä yleisönsä kanssa verkossa. Netti nähdään pelkkänä yhdensuuntaisena markkinointiväylänä, ei keskustelua synnyttävänä areenana.

Onneksi poikkeuksiakin on. Yksi heistä on Anssi Kela, joka on vahvasti läsnä verkossa ja hyödyntää tehokkaasti sosiaalisen median monia kanavia. Eniten pidän hänen blogistaan, jota Kela päivittää usein ja hauskasti, ja jonka aineisto toistuu myös Facebookissa. Hän myös vastaa kommentoijille, eivätkä kirjoitukset ole mitään ympäripyöreätä huttua, vaan perusteltuja, paikoin tiukkojakin mielipiteitä. Faneille Anssi Kelan sivusto on todellinen aarreaitta, josta löytyy tarinoinnin, valokuvien, videoiden, keikkatietojen ja diskografian lisäksi musiikkipuoti ja paitakauppa.

On kaksi syytä, miksi nostan Kelan esiin. Ensimmäinen on yhdessä tuunaaminen, joka on mielestäni verkkoläsnäoloa parhaimmillaan (sitä edustaa myös edellä mainitsemani bloggaajien Sunday Classic). Viime joulukuussa Anssi Kela käynnisti Biisiringin, eli hän kutsui blogissaan vapaaehtoisia tekemään kanssaan uuden kappaleen.

Projekti kesti kaikkiaan kolmisen kuukautta, ja tuotteliaan joukkoälyn lopputuloksesta, Viisautta ja rauhaa -biisistä, saadut varat lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Toinen syy on suorat lähetykset, joissa Kela soittaa nettiyleisön toivomia biisejä kotitalonsa jostakin nurkasta, vähän samaan tapaan kuin Tiny Desk Concerts -tapahtumissa. Kelan suorien lähetysten suosiosta kertoo kommenttien määrä; viime toukokuussa nähty kolmen tunnin setti keräsi 370 kommenttia.


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s