Sattuma määrää järjestyksen

Vietin viikonloppuna mainion parituntisen Helsingin Itäkeskuksen Stoassa. Suomalaisen nykytanssin kärkeen kuuluva kaksikko, Tuomo Railo ja Simo Heiskanen, teki kolmipäiväisen vierailun naapuriin. Heidän vuonna 1999 perustamansa tanssiteatteri, Glims & Gloms, pitää majaansa Espoossa. Tuomisina duolla oli kaksi teosta, Täydenkuun Tanssit -festivaalilla heinäkuussa kantaesityksensä saaneet Arka paikka sekä Amatöörit.

Pidän Glims & Glomsin tyylistä. Kuten tekijät sivustollaan kertovat, heidän taiteellisena pyrkimyksenään on tuottaa esityksiä, joissa komiikka koskettaa, huumori yllättää ja tanssi kohottaa. Samanlainen cocktail oli tarjolla viime lauantaina, ja kirsikkana tanssijoiden taidokas ja hallittu heittäytyminen, mitä aina ihailen.

Arka paikka Kuva Ilpo Vainionpää

Ilo irti harjoituksissa. Arka paikka -teoksessa tanssivat Sakari Saikkonen, Katri Vala ja Ville Oinonen.

Katsojana olen ilokseni kehittynyt, minkä haluan tässä blogissakin kirjoittaa esiin. Olen nimittäin hirvittävän tekstidonnainen pakkaus, ja on vienyt kauan, että olen oppinut katsomaan tanssia – ja myös kuvataidetta – ilman, että vaadin oitis selkeän tarinan. Oli ihanaa olla liikkeen ja assosiaatioiden vietävänä.

Ensimmäiseksi näyttämölle astui majesteettisin askelin totinen trio. Ristiriita tanssijoiden olemuksen ja näyttämökuvan välillä oli voimakas, sillä käsissään kullakin tanssijalla oli kaksi värikästä ilmapalloa. Niiden avulla arvottiin esitysten kohtausten kulku. Kuusi palloa, kuusi erilaista teemaa ja tunnelmaa.

Korografi Tuomo Railon idea on riemastuttava ja vangitsi katsojan mielenkiinnon heti alkumetreillä. Yleisö seurasi tarkasti, mihin vapaaksi päästetyt pallot lensivät ja millaisen järjestyksen ne saisivat aikaan. Jokainen väri alkoi heti synnyttää mielikuvia, ideoita, odotuksia. Konstina pieni, mutta niin tehokas.

Kolmikon keskinäiset suhteet tuntuivat vaihtelevan koko ajan. Kisailua, kilpailua, viettelyä, sitoutumista, tarrautumista, hylkäämistä, leikkiä, irrottelua, taistelua, isottelua, vähättelyä, kiusaamista, pakenemista. Tanssijat myös improvisoivat tarkoin koreografioitujen kohtausten lomassa, mutta minun oli vaikea erottaa, milloin mentiin vapaalla, milloin suitsissa. Niin taitavaa, niin arvaamatonta.

Seuraavaksi lavan täytti Simo Heiskasen koreografia, Amatöörit. Hän myös tanssi teoksessa yhdessä Anu Castrénin, Anne Hiekkarannan ja Kaisa Niemen kanssa. Jo alkumetreillä kävi selväksi, että porukan vimma esittää parastaan ja halu loistaa spoteissa oli hurjaa, asiastaan ääriään myöten innostuneiden harrastajien suurta paloa. Nyt siis puhun esityksen amatööreistä, en heitä esittäneistä ammattilaisista.

Heiskanen on nimennyt teoksensa lähtökohdaksi Charlie Chaplinin Parrasvalot-elokuvassa lausuman repliikin: “Kaikki me olemme vain amatöörejä. Emme elä tarpeeksi kauan ollaksemme mitään muuta.” Samalla se on kunnianosoitus ITE-taiteelle, kaikille itseoppineille tekijöille, jotka luovat taidetta muiden mielipiteistä ja sovinnaisuussäännöistä piittaamatta.

Välillä vauhti vei tanssijoilta jalat alta ja katsojaa pyörrytti. Hahmojen groteskit asut ja peruukit, ilmeet ja pateettinen eläytyminen lähes salpasivat hengen, ja sitten, kuin taikaiskusta, meno pysähtyi. Katse liimautui tarkoin harkittuun kuvaan, mieli keskittyi laulun sanoihin. Siitä tunnistaa taiturin – hän kykenee kuljettamaan katsojia haluamaansa suuntaan, saa heidät näkemään ilon hetket, tuntemaan surun lyönnit, hiljentymään liikkeen sisälle kätkeytyvien ajatusten äärelle.

Lopuksi makupala Glims & Glomsin kahden teoksen illasta, ensin katkelmia Arka paikka -esityksestä, sitten esiin syöksyvät Amatöörit.

Sore Point – Amateurs from Glims & Gloms on Vimeo.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s